22.11.2024
Lausuntomme kansallisesta ohjelmasta demokratian ja osallistumisen edistämiseksi
Hallitus valmistelee ja toimeenpanee kansallisen ohjelman demokratian ja osallistumisen edistämiseksi. Erityisenä tavoitteena on äänestysaktiivisuuden edistäminen ja lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen.
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan Suomi edistää kaikessa toiminnassaan demokratian, kansalaisyhteiskunnan, perus‑ ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltion periaatteita. Hallituksen tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, osallisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa.
Työ demokratian ja osallistumisen edistämiseksi on äärimmäisen tärkeää. Cultura‑säätiö korostaa yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien takaamista kaikille väestöryhmille.
On vahvan demokratian kannalta ehdotonta, että koko väestö ymmärtää demokratian periaatteet, sitoutuu demokratian kehittämiseen ja kaikilla on todelliset mahdollisuudet vaikuttaa itseä ja itselle tärkeitä viiteryhmiä koskeviin päätöksiin. Se on keskeinen oikeus Suomen kaltaisessa vakiintuneessa demokratiassa. Yhdenvertaisen osallistumisen turvaaminen on tärkeää myös poliittisen järjestelmän legitimiteetin näkökulmasta.
Vuoden 2022 lopussa Suomen väestöstä 9,1% oli ulkomaalaistaustaisia, eli henkilöitä, joiden vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi oli syntynyt muualla kuin Suomessa.
Olemme yhtenä toteuttajana Ulkomaalaistaustaisten ja vieraskielisten suomalaisten yhteiskunnallinen osallistuminen (UTViS) ‑hankkeessa. Hankkeessa on tuotu esille, että maahan muuttaneiden yhteiskunnallisen osallistumisen tukeminen on julkisella sektorilla vielä varsin uusi ja siksi jäsentymätön toimialue. Asian parissa ei tehdä systemaattista työtä, siihen ei ole osoitettu resursseja, eikä sille ole määritelty tavoitteita tai keskeisiä toimenpiteitä, jotka tulisi toteuttaa.
Julkisen sektorin toimijat pitävät maahan muuttaneiden yhteiskunnallisen osallistumisen tukemista hyvin merkityksellisenä demokraattiselle ja yhdenvertaiselle yhteiskunnalle, mutta käytännössä tätä tavoitetta edistetään hyvin vaihtelevasti ja hajanaisesti.
Suunniteltaessa uusia toimenpiteitä demokratian vahvistamiseksi on syytä varmistaa, että toiminnan toteuttamiseen on myös varattu riittävät resurssit. Työhön demokratian ja osallistumisen edistämiseksi kytkeytyy tiiviisti antirasistinen työ ja työ syrjinnän lopettamiseksi.
Erityisesti venäjänkielisten osalta on huomioitava yhteiskunnallisen luottamuksen rakentaminen. Cultura‑säätiön toteuttamasta Suomen venäjänkieliset 2024 -seurantaselvityksestä käy ilmi, että median käyttö ja medialuottamus liittyvät venäjänkielisen väestönosan kohdalla vahvasti toisiinsa ja linkittyvät myös luottamukseen muita yhteiskunnan toimijoita kohtaan. Yksi tehokkaimmista keinoista luottamuksen rakentamiseen on vahvistaa venäjänkielisen väestön medialukutaitoa.